2011. március 23., szerda

Körmenet a Szent Sir Bazilikában

A Szent Sir Bazilika bejárata




Arra gondoltam, hogy az olvasónak sem érdektelen az, hogy milyen helyeket érint a ferencesek által vezetett körmenet a bazilikában, ezért utána néztem. Hosszas keresgélés után találtam egy könyvet (Santuari di Terra Santa) A könyv függeléke tartalmazza a különböző szentföldi helyeken végzett körmenetek leírását. Közöttük az is megtalálható amely a Szent Sir Bazilikában történik. Ez segített, ennek a bejegyzésnek a megszerkesztésében.
A körmenet 14 állomásból áll, és mindegyik magában a bazilikában található.
A szertartás latin nyelven folyik. Mindegyik helyen egy himnuszt énekeltünk el. Ezt egy antifóna követi, majd egy verzikulus, könyörgés, a Miatyánk, Üdvözlégy és Dicsőség elimádkozása. Az állomások közötti úton a résztvevők énekelve vonulnak.
1. A megostorozás oszlopa
A körmenet a ferencesek kápolnájából indul, ahol a hagyomány szerinti oszlopot őrzik, amelyhez Jézust megkötözték a megostorozáskor. A sor hosszúsága miatt távol álltam ettől az első állomástól, úgy hogy nem is láttam pontosan honnan kezdődött a körmenet.
Az ereklyének a hitelességéhez kérdések fűződnek, mert az olajfák hegyére indulva is látható egy ilyen oszlop, sőt Rómában is őriznek ilyen ereklyét. Természetesen ez a  körmenet imádságos áhítatát nem befolyásolja.
2. Krisztus börtöne, fogva tartási helye a keresztre feszítés előtt.
Ez egy mellékkápolna a bazilikában, mellette pedig a következő állomás.
3. A ruhák elosztásának a kápolnája.
A hagyomány szerint a keresztre feszítést végrehajtó katonák itt osztották el egymás között Jézus ruháit.
4. A Szent Kereszt megtalálásának a barlangjába több lépcsőn kell leereszkedni. Szent Ilona itt talált rá Jézus keresztjére. A Kr.u 3. századi megtalálásig, a hely szemét tároló volt a Golgota szomszédságában.
Ehhez az eseményhez és ehhez a helyhez kötődik a Szent Kereszt felmagasztalásának az ünnepe.
5. Szent Ilona császárnő oltára, a körmenet következő állomása volt.
Nagyon  ütemes leereszkedés, néhány ima és ének után gyors felkapaszkodás következett a lépcsőkön és újra a bazilikában folytatódott a körmenet.
6. Jézus kigúnyolásának külön állomása van, amelynek egy oltárt szenteltek.
A következő három állomás a Golgotán van.
7. A keresztre szegezés helye a Golgotán.
A Golgota sziklája 5-6 méter magas. Hirtelen emelkedő lépcsőkön lehet felmenni a helyszínre. A keresztre szegezés helye és Fájdalmas Szűzanya oltára a ferencesekre van bízva. Rendben tartott, és szépen gondozott rész.
Itt tartózkodásunk idején megadatott, hogy egyik szentmisét itt mutathattuk be.
8. A hely ahol a Szent Kereszt állott és ahol Jézus kilehelte a lelkét  ortodox kézen van, ők őrzik. Keleti stílusú, díszes kereszt jelöli a helyet. A sziklát üveglap fedi. Megrendítő volt látni a rajta keletkezett repedést, amelynek folytatását lent, a bazilika szintjén lehet követni.
Az énekek és imádság idején az őrzéssel megbízott szerzetes tisztelettudóan félrehúzódott.
9. A Fájdalmas Szűzanya oltára volt a következő állomás, amely a keresztre feszítés oltárának közvetlen közelében van.
10. A megkenés köve
Gyors léptekkel leereszkedtünk a Golgotáról és a bazilika bejáratánál található megkenés helyénél álltunk meg. Vörös márvánnyal vonták be a követ, amin a keresztről való levétel után, a sírba tétel előtt gyorsan megkenték Jézus testét. A különben a templomba belépve ez az első amit a zarándok meglát. Mindig sokan vannak körülötte. Áhítattal csókolják meg, és otthonról hozott olajjal szokták megkenni. Ezért mindig jó illata van.
11. Az Úr Jézus sírja
Tovább haladva a következő állomás Jézus üres sírja volt. Mi sorfalat álltunk, míg a szertartást vezető bement a sírba. Ez alkalommal csak annyi jutott nekünk, hogy közvetlen közelről benézhettünk, azonban egy következő alkalommal, amikor a keresztutat végeztük alkalmunk nyílt bemenni és ott imádkozni.
12. Mária Magdolna oltára
Itt megemlékeztünk arról, hogy a feltámadt Úr megjelent Mária Magdolnának, akit nevén szólított.
13. Jézus megjelenik édesanyjának.
A ferences hagyomány úgy tartja, hogy Jézus édesanyjának, Máriának is megjelent. Érdekes módon a padlót kör alakban csempékkel rakták ki. Ezt füstölte meg a szertartást vezető pap, ugyancsak kör alakban. A zarándok szinte oda képzeli a legbenső kis kör közepébe a Feltámadott Urat.
14. A körmenet a ferencesek által fenntartott szentségi kápolnában, szentségimádással  és szentségi áldással fejeződött be.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök.Nem tudtam konkrétan,hogy Jézus megjelent édesanyjának,de belül éreztem.Nem létezik,hogy pont a Szűzanyánbk ne jelent volna meg.Annyira szerette.

    VálaszTörlés

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz