2011. március 19., szombat

Megérkezés Jeruzsálembe

A jerikói felüdülés után Jeruzsálembe indultunk. Amint a jerikói útról Jeruzsálem irányába kanyarodtunk egy rövid időre, bal felől megvillant a Holt tenger. Ettől kezdve, folyamatosan emelkedett az út. Most igazán tapasztalhattam, még ha csak autóban is, hogy mit jelent felmenni Jeruzsálembe. Jeruzsálem fekvésének átlag magassága 750-800 méter. Az út két oldalán vöröslő kopár sziklák dombok láthatók. Helyenként beduin tanyákat és legelésző nyájakat is láttunk. Nem tudtam elképzelni, hogy milyen ennivaló találnak ezek a szegény bárányok. Volt, ahol intenzív kőfejtés folyt, ugyanis Jeruzsálemben csak kőből szabad építeni,  vagy legalább kő lapokkal burkolják be az épületeket. Amikor először megpillantottam a várost, a zsoltáros szavai jutottak eszembe: "Jeruzsálem jól megépült város, kövei szépen egybe illenek." Zsolt 121
A szállásunk az Ó-városban, a falakon belül lesz a San Salvator ferences kolostorban. Mivel a kisbusz ide nem jöhetett be, a most épülő villamos vonal mentén haladva, az egyik kaputól nem messze (talán a Porta Nova) megállott, mi pedig leszálltunk és elhurcolkodtunk a kolostorig. A fal, ami jelenleg Jeruzsálemet körül veszi 4 500 méter és a XVI századból, Szulejmán szultán idejéből maradt ránk. A mai városnak hét kapuja van. Némely megegyezik a régi, hagyományos nevekkel: Damaszkusz, Giaffa, Porta nova.
Hogyha most képzeletben körüljárjuk, akkor északról indulva Jeruzsálem alatt a Cedron-, vagy Jozafát völgye található, amely a Jaffa kaputól a Hinnon, vagy Gehenna völgyében folytatódik (Mt 5,22) Régen itt égették a város szemetét, ezért tisztátalan helynek számított.
Azonban most a város falain beül vagyunk, nem messze a Szent sir Bazilikától. A házfőnök, aki egyben a szentföldi kusztos helyettese is szeretettel fogadott és megkaptuk a celláinkat. Egy kissé szétszórtak bennünket a hatalmas kolostorban, úgy hogy művészet egymást megtalálni. Mivel még időben vagyunk néhányan úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a délután 4 órakor kezdődő körmeneten a Szent Sir bazilikában, amelyet a ferencesek vezetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz