2010. november 22., hétfő

Tabgha

(Heptaégeon = Hétforrás arabos kiejtéséből).
A primátus templomától gyalogosan 10 percnyi gyaloglás után érkeztünk meg arra a helyre, amelyről Etheria zarándoknő is említést tesz: „Nem messze Kafarnaumtól találhatók azok a kőlépcsők, amelyeken az Úr állt. Itt a tenger fölött egy füves rét sok zölddel és sok pálmával, amelyek mellett hét forrás ontja bőséges vizét. Az Úr ezen a mezőn törte meg az öt kenyeret és adta át a halat a népnek. A kő, amelyre az Úr a kenyeret helyezte, oltárrá lett alakítva..."
Ez az első kenyér szaporítás helye. (Mk 6,30-34)
Szép rendezett környezet fogadott. A mai templom 1982-ben épült, bizánci mintára. Sok látogató megfordul itt. Egy román csoporttal is találkoztunk.
A bencések kezén van a szentély. 1932-ben voltak itt ásatások, amikor egy régi bazilika romjai kerültek felszínre. 1940-ben megállapították, hogy az első templomot 395 után építhették. 
A mostani templomban, az oltár alatt található a szikla, amelyre az Úr Jézus a kenyereket és halakat helyezte. Az oltár előtt látható a mozaik a kosár kenyérrel, kétfelől pedig két hal. Gondolom a halak "emlékére" a quadrum medencéjében szép színes halak úszkálnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz