2011. március 24., csütörtök

A Szent Sirnál szolgáló ferencesek

Gondolom már a körmenet alatt felfigyelt ránk a ferences házfőnök, mert rögtön a szentségimádás befejező áldását követően oda jött hozzánk és meghívott egy pohár üdítőre. Mi szívesen el is fogadtuk, nem csak a szomjúságunk miatt, hanem hogy találkozhassunk itt élő és dolgozó testvérekkel. Az ebédlőbe vezetett bennünket és megmutatta azt az ablakot, amelyen át szent Ilona császárnő hallgatta Jeruzsálemi szent Cirill prédikációját.
Elmondta, hogy a Status Quo irányítja, és tartja egyensúlyban a Szent Sir bazilika ellátásának módját a mintegy hat keresztény felekezet között. A körmenet is ezért volt olyan gyors és ütemes. Ezt az egyezményt 1852. február 8-án foglalták írásba, de történelmi gyökerei vannak.
Ez szabályozza még azt is, hogy a bazilika kapuját egy muszlim család nyitja-zárja és egy másiknál van a kulcs. A török időkben ezért még fizetni is kellett.
Az itt élő papok szerzetesek éjszakára kívülről be vannak zárva a templomba. Persze minden felekezetnek meg van a maga lakó része, így a ferenceseknek is.
A testvér elmondta, hogy most mivel van telefon könnyebben megoldható, hogyha valaki netán rosszul lesz, de ezelőtt pl.20 évvel komoly problémát jelentett. Egyik ferences estetét mesélte el, aki szív infarktust kapott és csak nagyon nehezen sikerült kórházba szállítani. Egész körutat kellett végig járni a kulcsért az ortodox elöljárón keresztül a muszlim családig.
Nagyon jó tapasztalat volt mindezt végig hallgatni. Külön ajándéknak érzem, hogy ebbe a találkozásba és egyáltalán az egész délutánba belecsöppentem.
Ezek után visszaindultunk a San Salvator kolostorba, ahol a házfőnökkel fogunk találkozni,m aki egyben a kusztos helyettese is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz