2011. január 20., csütörtök

A neveltetés temploma

A neveltetés temploma belülről
Az angyali üdvözlet bazilikájától öt percnyi járásra van a szent Józsefnek szentelt templom. Azon a helyen épült ez, ahol az Úr Jézus nevelkedett. A templom előtt épp egy ferences testvér magyarázott egy csoportnak. John Abela máltai volt és a Rómában a kúrián dolgozott. Ő készítette, gondozta rendünk honlapját. Nagyon jól ismerte a Szent Földet, mert ott tanult és ásatásokon is részt vett. Decemberben olvastam a rend honlapján, hogy szív infarktusban hirtelen 53 évesen elhunyt. Isten nyugtassa.
Belépve a neveltetés templomában rögtön feltűnt, hogy ez is új építmény. Pedig már egy Arculf nevű zarándok 670-ben szól arról, hogy "Názáretben két nagy templom épült. Egyik a város központjában, amely azon a helyen épült, ahol a mi Urunk Jézus nevelkedett... a másik pedig ahol Gábor angyal megjelent Máriának."
A XVII században Francesco Quaresmi atya utal egy helyre, "amelyet a helybeliek József műhelyének hívtak... és ahol korábban egy szent Józsefnek szentelt templom állott."
A ferencesek 1754-ben megvásárolták a helyet. A ma látható templomot 1914-ben építette Wendelin Hinterkeuser, a régi római-, bizánci-, keresztes kori templomok romjai fölé . A munkálatok alatt barlangok, vízgyűjtő medencék, kezdetleges lakóhelyek, és egy nagyobb medence került elő, amely valószínű, hogy rituális fürdő hely, esetleg keresztelő medence volt.
A templomot úgy építették meg, hogy alatta ezek a feltárt helyek meglátogathatók. Mi is végig jártuk, elgondolkodva azon, hogy a kis Jézus ezen a környéken játszadozott, itt nőtt fel a rokonok, szomszédok szeme láttára.
Kedves jelenteket ábrázolnak a színes ablakocskák mint József álma, Mária eljegyzése.
Olaszul, angolul bővebben a custodia honlapján olvasható a hely történetéről ezen a címen, és néhány kép is megtekinthető: http://www.custodia.org/Nazareth-San-Giuseppe.html?lang=it

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz