2011. január 27., csütörtök

A názáreti zsinagóga

"A Messiás iskolája."
"Az észak-itáliai, Piacenzából való zarándok, 570-ben még látta azt a zsinagógát, amelyben Jézus a könyvtekercsből felolvasott. Az ott található ereklyékről is ír: "a lap, melyről az Urat ábécére tanították" és "a pad, melyben a többi gyermekkel együtt ült." Időrendben a következő beszámoló a keresztesek idejéből való, ami arról szól, hogy a zsinagógát templommá alakították.
Ma is látogatható egy hely, a görög katolikus templom mellett, amelyet az arabok a "Messiás iskolájának" neveznek. Azonban ezt a boltozatos épületet 1740-ben, alakították ki. Kezdetben istálló volt, majd iskolává alakították át. Ettől fogva kezdték azt terjeszteni, hogy ez a volt názáreti zsinagóga, ami azonban  nem állja ki a történelmi elemzés próbáját.
Az eredeti zsinagóga helyét a történészek, a szent József templomtól északra fekvő muszlim temető területén keresték. Itt négy szürke, gránit oszlopot találtak, melyből kettőt a ferencesek, kettőt a görögök szereztek meg. Valójában itt lehetett a hely, ahol Jézus szülővárosában Messiásként mutatkozott be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz