2012. december 17., hétfő

Betlehem a Ferenceseknél

Hála Istennek másodszor is visszatérhettünk a Születés Barlangjába. Ugyanis évszázadok óta szokásban van, hogy délután három órakor éneklős körmenetben, ünnepélyesen körül járják a ferencesek vezetésével ezeket a szent helyeket. Így mi is bekapcsolódtunk ebbe a körmenetbe. Mondanom sem kell, hogy karácsonyi énekeket énekeltünk pl. az Adeste fidelest. A körmenet a szent Katalin templomból indult, ahol gyertyákat osztogattak, majd méltóságteljesen kanyargózni kezdett a sor. A születés helyén felolvasták a karácsonyi evangéliumot, majd a következő állomás a jászol helye volt, és így jutottunk vissza a szent Katalin templomban.
Örvendtünk, hogy a ferences testvérek meghívtak, hogy látogassuk meg a kolostort és ebéd közben sok szép megható történetet meséltek, pl. arról, hogy hogyan élték át az utolsó ostrom idejét, amikor néhány arab a templomban keresett menedéket és emiatt hatalmas veszélynek tették ki az egész létesítményt, az ott dolgozó szerzetesekkel. Csak a pápa közbenjárására és nemzetközi nyomására oldódott meg a konfliktus.
A látogatást követően még egy keveset sétálgattunk Betlehem utcáin, hogy bele kóstoljunk a szent város hétköznapjába is. Lépten-nyomon kegytárgyat akartak vásároltatni velünk. Ami részbe nem is csoda, mert nagyrészt ez a legfontosabb megélhetési forrása az itt élőknek. 
Miután egy kissé nehezen tájékozódtunk a város utcáin hosszabb lett a látogatás tervezettnél. Eléggé feltűnők lehettünk, mert helyenként már gyanúsan néztek., Biztosan itt már nem igazán szokat zarándokok járni.
Kitartó érdeklődés után mégis megkaptuk a parkoló házat, és így indulhattunk vissza Jeruzsálembe, de előtte egy elég tüzetes útlevél vizsgálaton kellett átesnünk, és csak így engedtek át a hatalmas vaskapun. Élményekkel telve érkeztünk vissza a jeruzsálemi ferences kolostorba, olyan tapasztalatokkal, amelyek egész életre szolóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz