2013. szeptember 4., szerda

A Szűzanya születése

A jeruzsálemi szent Anna templom, a szent István kapu közelében található. A hagyomány szerint itt állott a Szűzanya szüleinek, szent Annának és Joakimnak a háza. A Szentírás nem említi az Úr Jézus nagyszüleit, csak a hagyomány beszél róluk. Mindezek ellenére a templom környékén bibliai helyeken járunk, ugyanis itt tárták fel a Bethezda fürdőt, amelyről szent János evangélista beszél (Jn 5,1-9). Hadrianus császár a II században pogány templomot épített ide. A bizánci korban (5. század) a Szűzanya tiszteletére emeltek templomot, amelyet a perzsa invázió (614) lerombolt. 1140-ben a keresztesek a romok helyén építették fel a Szent Anna tiszteletére szentelt templomot. Saladin szultán korán iskolává alakította át. 1865-ig volt muzulmán kézen, amikor a francia kormánynak ajándékozták. 1878-tól a Fehér Atyák nevű, missziós rend gondozza a templomot. A templomban, bal oldalt egy barlangszerű mélyedés látható. A hagyomány szerint itt született a Szűzanya. A kijárat közelében egy márvány szobor szent Annát és a gyermek Máriát ábrázolja. A szent Anna és Joakim életéről szóló legenda itt olvasható.

1 megjegyzés:

  1. PAX ET BONUM
    Mivel még köszönettel sok hasznos információkra tudok szert tenni ,mint pl SZENT ANNA születésével kacsolatban is ,örömmel veszem a megosztást.
    DE ,ha már lud ,legyen kövér ,a mondás szerint ,megkockáztatom ,megkérni szépen ,ha ideje van ,SZENT ANNÁVAL kapcsolatban ,mint a NETEN ,a főbb életrajzi adatokat s tudnivalot nem tetszene kinyomtatni.Mivel szeretek írni ,szeretek pontos információt gyűjteni.Köszönöm,úgy érzem a megosztás is ,MISSZIÓS feladat .NEM-DE?G.ILDIKÓ

    VálaszTörlés

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz