2011. november 5., szombat

Betlehem UNESCOFelkerülhet az UNESCO listájára Betlehem. Az a szándéka a Palesztin hatóságnak, hogy teljes jogú tagként, erre javaslatot tegyen az UNESCO-nál.

A Vatikáni Rádió erre vonatkozó cikke:
A betlehemi Születés bazilika az UNESCO világörökség listáján - a szentföldi kusztosz szerint a kérelem nem lenne időszerű
Palesztina október 31-én az UNESCO teljes köru tagállama lett. Ennek következményeként a palesztinok kérhetik, hogy 2012-ben a betlehemi Születés bazilikát vegyék fel az ENSZ kulturális, tudományos szervezetének világörökség listájára. Ám amint a Sir olasz katolikus hírügynökségben olvassuk a szentföldi ferences kusztódia vezetoje P. Pierbattista Pizzaballa a jelenlegi bizonytalan politikai helyzetben elhamarkodottnak tekinti az esetleges kérelmet.

Jézus születésének bazilikáját Betlehemben három egyház gondozza: a görög és az örmény ortodox egyház, valamint a szentföldi ferences kusztódia. P. Pizzaballa elmondása szerint nem lenne semmi akadálya annak, hogy Betlehem városa szerepeljen a listán, viszont nem örülnének a Születés bazilika felvételének, ez legfeljebb egy késobbi idopontban lenne idoszeru. A kezdeményezés ugyanis bonyolítaná a bazilika feletti orködést, mivel ez az UNESCO szabályai szerint a kormány, nem pedig tulajdonos feladata lenne. A szentföldi kusztosz – a másik két egyházzal együtt – attól tart, hogy ezzel a kérelemmel a szenthelyeket politikai célokra használják fel. „A jelenlegi helyzetben nem szeretnénk egyfelol a kormány által kezelt helyek orei lenni, másfelol pedig azt sem, hogy ürügyként használjanak fel minket olyan kérdésekben, amelyeknek semmi közük nincs a szenthelyekhez” – nyilatkozta a szentföldi kusztódia vezetoje
(Betlehem a palesztin területek legfontosabb idegenforgalmi célpontja. 2010-ben karácsony táján másfél millió zarándok kereste fel a várost. Ebben az évben eloreláthatólag az érdeklodok száma meghaladja majd a 2 milliót.)
(ik)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz