2011. június 22., szerda

Az elítélés kápolnája

A megostorozás kolostora a Via Dolorosa 1. szám alatt található. Itt működik a ferences Biblikus Intézet. Vasárnap ide vártak ebédre bennünket a ferences testvérek. Az utcáról belépve a kolostor előtti térre jutottunk. A tér két oldalán két kápolna áll. Egyik Jézus elítélésének az emlékét őrzi, a másik a megostorozás tiszteletére épült.
Az elítélés kápolnáját, egy középkori templom romjaira építette Wendelin Hinterkeuser 1904-ben. A korábbi templom titulusa nem ismerős. A padlózat szomszédos az Ecce Homo templommal, sőt átnyúlik oda. A régészek szerint ez a Litostrotos része, ahol Pilátus elítélte Jézust. Innen indult el Jézus a kereszt útra.
Mint minden más szent helyet Jeruzsálemben ezt is sokan felkeresik. Ott létünk ideje alatt is nagyon sokan megfordultak itt. Sőt délután, amikor újra betértünk az udvarra, akkor is folyamatosan özönlöttek az emberek. Sokan itt kezdik a kereszt utat. Elimádkozzák az első állomást, majd egy nagyobbacska fa kereszttel elindulnak a Via Dolorosan, a szent Sir Bazilika irányába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egy kis türelem. Minden megjegyzést elolvasok. Kösz